header

Kvašená zelenina – Pickles

Kvašená zelenina má tisíciletou  tradici a je to ideální způsob uschování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina není k dispozici. Díky mléčnému kvašení se obsah některých vitamínů dokonce zvyšuje.  V Asii si některé rodiny připravují až 8 druhů kvašené zeleniny. Konzumací picles podporujeme trávení, udržujeme si zdravou střevní mikroflóru, posilujeme si krev a imunitu.

Nejlépe působí, když se jí často po malých dávkách. Je to ideální příloha k jídlu, kdy stačí malý kopeček, nebo jako součást salátů. Nikdy jí tepelně neupravujeme, zničili bychom vitamíny a enzymy.

 

Ingredience pro litrovou kvasící nádobu

 

• 1/2 kila bílého zelí

• 1 větší mrkev

• 1% soli = 6gramů

• kvasící nádoba,

 Postup

 Očištěné zelí nakrájejte na jemné proužky, mrkev nastrouhejte nahrubo. Přidejte sůl a vše smíchejte ve velké míse. Je potřeba sůl pořádně promnout se zeleninou, až začne pouštět šťávu. Pak zeleninu přendejte do nádoby a pořádně jí upěchujte. Kvasící nádoba obsahuje malé víčko, které zeleninu zatíží a keramickou pokličku i s tyčkou a gumičkou, která drží víčko natlačené na zelenině a k ní pak nejde vzduch.

Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení, nebo na sluníčko. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení.  Nechte 3 – 5 dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví. Je důležité, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Takto uskladněná vydrží v lednici i několik měsíců

Nebojte se zkombinovat jakékoli druhy zeleniny, které se hodí na kvašení. Zelí bílé i červené, cibule, červená řepa, mrkev, různé druhy ředkví

Můžete přidat i trochu kmínu, nebo trochu čerstvě nastrouhaného kmínu.