header

Kvašené houby ve směsi

kg hub (hřiby smrkové, dubové, borové, hnědé, václavky, opěnky, ryzce obecné)

20 cibule,40 g solimletý pepřdle chuti

Houby nejprve vcelku vaříme asi 20 minut. Potom je ochladneme ve studené voděscedí­me a necháme okapat a oschnout. Drobněje nakrájíme a posypeme soli, pepřem a drobněnasekanou cibulí­. Houby opatrněpromí­cháme a napěchujeme do kameninových nádob se žlábkem pro vodu a poklopem . Nejdříve vodu do žlábku nezáláváme, naložené houby přikryjeme plátnem a zatížímeme kameny a necháme kvasit. Doba kvašení­ se pohybuje od 6 do 30 dní­ v závislosti na teplotěPoté žlábek zalejem  vodou  a kameňák s houby uložíme do chladu.