header

Kysané zelí s mrkví

  • 10 kg zelí
  • 4 kg mrkve
  • 1/2 kg česneku
  • 150 g soli
  • 20 g kmínu

Kysané zelí s mrkví je naložená zelenina jen se solí a ve vodě a vlastní šťávě , kde probíhá přirozené kvašení. Bohaté na vitamíny B, C a mnoho minerálů.

Nachystáme si nádobu na kvašení,  kameninovou nádobu ze žlábkem  a víkem. (viz. eshop) Pořádně ji vyčistíme.

 Očistíme a nastrouháme zelí na kvašení. Očistíme si mrkev a nastrouháme nejlépe  nahrubo. Ideální poměr je 70 procent zelí a 30 procent mrkve do kameňáku.  Zeleninu dáme zatím do velké vany či lavoru.

Očistíme si tak půl kila česneku  na stroužky . Ty přidáme k zelí s mrkví. Přidáme trochu soli. Mnoho soli může zeleninu zkazit. Můžete přidat trošku kmínu. Pak vše zamícháme a tlačíme zeleninu tak, aby pustila šťávu. Pokud chcete, můžete šlapat zelí vy a nebo děti . Je to pro ně skvělá zábava.

 Pak natlačíme zeleninu do hrnce i se šťávou. Nahoře musí být šťáva  a nebo přidáme vodu. Pak zatížíme zátěžovými kameny (viz.eshop). Přikryjeme poklicí a dáme do drážky vodu, aby  kameňák byl utěsněný. Necháme tak 14 dnů v teple vykvasit. Bude to v hrnci brzy bublat a to je v pořádku. Až do doby, kdy  je zelí měkké a chutné, dáme hrnec někde do chladu, ne na mráz. Občas kontrolujeme během roku, zda je voda v drážce, doléváme vodu na utěsnění ,jinak hrozí plísně a jiné znehodnocení drahocenné zeleniny.

Pak už jen stačí brát a jíst. Vařit a obohacovat své tělo o drahé vitamíny a minerály.

Lze vytvořit i chutné saláty i po přidání čerstvé mrkve a zakápnout troškou oleje. Zelí se tak před konzumací zjemní. Zelí je dobré do salátů vymačkat a šťávu tam raději moc nedávat, ať to není moc kyselé. Rozhodně neprolévat vodou, to bychom přišli o cenné látky.