header

Naložení utopenci

  • 15 buřtů
  • 2 lžíce nastrouhané mrkve
  • Plnotučná nebo francouzská hořčice
  • 3-4 bobkové listy
  • 6-8 kuliček nového koření
  • Hrstka celého pepře
  • 2 feferonky nařezané na kolečka
  • 4 sterilované podélně nakrájené okurky
  • 6-8 stroužků česneku nakrájeného na plátky
  • Ocet
  • Nálev z Novy nebo Deka udělaný podle návodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla
  • 4-6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka

Buřty sloupneme a na delší straně asi do poloviny nařízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na druhé straně uděláme několik kratších a méně hlubokých řezů a do nich vložímeplátek česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme.  Do sklenice, keramického nebo kameninového soudku dáme vrstvu zeleniny, vrstvu buřtů, cibule a koření a stále pokračujeme v nakládání, až je sklenice plná (končíme cibulí). Do vychladlého nálevu z Novy nebo Deka přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbytek nálevu schováme na příště. Zbylé plátky česneku přidáme do nádoby k buřtům.  Necháme 7-10 dní v chladu. Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.