header
Keramická náklíčovadlo Nakličováním lze získat s minimálními náklady chutný doplněk stravy s vysokým obsahem vitamínů, potřebných zejména v zimním a jarním období. Čerstvá klíčící semena mají vysoký obsah biologicky aktivních látek. Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů (např.: A, B, C), minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor), esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Pravidelnou konzumací naklíčených semen můžeme podporovat svou imunitu, díky obsaženým antioxidačním látkám chráníme svůj organizmus před kardiovaskulárními chorobami a přispíváme k jeho celkovému posílení. JAK NA TO: Kupte si kvalitní semena bez chemického ošetření, nejlépe v biokvalitě. Dle druhu rostliny je potřeba semínka na několik hodin před klíčením namočit a teprve pak vložit v přiměřeném množství do nakličovadla. Doba namáčení semen se liší zejména podle jejich velikosti. Obiloviny namáčíme na 6-12 hodin, luštěniny na 12-15 hodin a malá semínka stačí namáčet  4-6 hodin. Postup: Dvě až tři polévkové lžíce semínek namočíme do studené vody. Po uplynutí výše uvedené doby vodu slijeme, a semínka propláchneme studenou vodou. Poté je rozložíme na keramická síta (na každé síto je možné dát jiný druh semínka), a do spodní  misky dáme čistou vodu. Složíme nakličovadlo dohromady a postavíme jej kdekoliv v místnosti mimo topení nebo sluncem osvětlené okno. Dvakrát až třikrát denně semínka na sítech propláchneme proudem studené vody.                            Vždy vyměníme vodu i ve spodní misce. Semínko vytvoří nejprve směrem dolů kořínky a teprve pak vyrazí směrem vzhůru tlustý klíček. Ke konzumaci je vhodný klíček, který měří spolu se semínkem 0,5 až 1cm. Podle druhu semínka se klíčky objeví za tři až šest dní. Je velmi důležité dodržet systém proplachování, jinak mohou semínka vyschnout a nebo se na nich vytvoří plíseň. Pokud se nám plíseň objeví, je třeba vyhodit celý obsah nakličovadla a všechny části nakličovala se musí důkladně umýt (případně ještě vytřít octovou vodou). K naklíčení jsou vhodné například: Velkozrnná čočka – vhodná pro začátečníky, klíčí krátce Neloupaný zelený hrách Sója ke klíčení (Mungo) Potravinářská pšenice, ječmen, žito, oves, špalda Neloupané slunečnice Neloupaná pohanka Semínko vojtěšky (Alfalfa) dále: cizrna, fazole, dýně, sezam, len, ředkev, řeřicha, ředkvička a                                              Hořčičné semínko, které je třeba proplachovat vícekrát denně, protože vytváří hodně slizu. Naklíčená semínka lze konzumovat přímo (u slunečnice a pohanky je potřeba odstranit slupku nebo jíst pouze klíčky), sypat jimi hotové saláty, jogurty, pomazánky, chlebíčky, polévky na talíři i ostatní hotová jídla. Vhodné jsou  jako doplněk müsli směsí pro děti v množství až jedné polévkové lžíce denně. Pro dospělé postačí menší hrst klíčků na den.    

Napsat recenzi

Poznámka: Nepoužívejte HTML tagy!
   Špatný           Dobrý

Keramické naklíčovadlo

  • Výrobce: NK
  • Kód výrobku:KNNAK
  • Dostupnost:Skladem
  • 521 Kč

  • Cena bez DPH:431 Kč