header

Dobrý domácí sýr – Retro

Suroviny: 

  • 1/2 kg tvarohu
  • sůl
  • 10 dkg másla
  • lžička papriky
  • 2 žloutky
  • Tvaroh – viz poznámka

Postup 

1/2 kg tvarohu se nastrouhá, osolí a nechá v létě 3 dny, v zimě týden ležet. Pak se dá do hrnce, přidá se 10 dkg másla a lžička papriky, mícháme tím na ohni, až se tvaroh vaří, tvoří bubliny a je lesklý, pak se odstaví a vmíchají se dva žloutky a dá se do hluboké mísy. Ztuhlý sýr se vyklopí na mísu a podává.

Poznámka 

Zde není myšlen tvaroh na strouhání. Naše prababičky a babičky dělávaly tvaroh velmi tuhý, aby dlouho vydržel a neplesnivěl. Recept z novin Křesťanská žena 1920-50 Rodina a domácnost.