Dobrý domácí sýr – Retro
Suroviny:
- 1/2 kg tvarohu
- sůl
- 10 dkg másla
- lžička papriky
- 2 žloutky
- Tvaroh – viz poznámka
Postup
1/2 kg tvarohu se nastrouhá, osolí a nechá v létě 3 dny, v zimě týden ležet. Pak se dá do hrnce, přidá se 10 dkg másla a lžička papriky, mícháme tím na ohni, až se tvaroh vaří, tvoří bubliny a je lesklý, pak se odstaví a vmíchají se dva žloutky a dá se do hluboké mísy. Ztuhlý sýr se vyklopí na mísu a podává.
Poznámka
Zde není myšlen tvaroh na strouhání. Naše prababičky a babičky dělávaly tvaroh velmi tuhý, aby dlouho vydržel a neplesnivěl. Recept z novin Křesťanská žena 1920-50 Rodina a domácnost.