Blog
JAK KLÍČIT V KERAMICKÉM KLÍČIDLU ?
1) Důležitý je výběr potraviny, kterou budete chtít naklíčit. Hrách se klíčí dobře a jednoduše.2) Dalším krokem je namočení potraviny do vody. Nasypte trochu hrachu do spodní misky, propláchněte jej a poté zalijte vodou tak, aby ve vodě hrách plaval. Přiklopte pokličkou a nechte 24 hodin nabobtnat.3) Následuje proplach a rozdělení potraviny. Jeden den utekl, a tak stačí propláchnout a rozdělit hrách do dvou misek na klíčení. Opět přiklopte a nechte 24 hodin klíčit.4) Pokračujeme tím samým – opět klíčky propláchněte. A nechte je naposledy ještě více naklíčit.5) A nakonec je konzumace klíčků
Staročeská pučálka
Suroviny: 300 g hrachu, plochá nádoba, voda, olej či máslo, sůl a pepř nebo cukr a skořicePříprava: Hrách namočíme jako při vaření, když je nabobtnalý, vsypeme do klíčidla a přilijeme tolik vody, aby byl ponořen do poloviny. Vodu ráno a večer měníme a hrách proplachujeme, nejlépe na sítku. Za několik dnů se objeví malý klíček. Hrách naposledy propláchneme a necháme oschnout. Oschlý hrách krátce orestujeme ze všech stran buď na másle či na oleji. Dochutíme solí a pepřem pro slanou verzi, cukrem a skořicí pro sladkou. Podáváme vlažné.
Zeleninové bramboráky
Celozrnná špaldová mouka jemně mletá1 lahůdková cibulka3 středně velké brambory1 mrkev1 kedlubna3 stroužky česneku2 vejceOlivový olejKoření:Kurkuma – lžičkaPepř – špetkaMajoránkaKmínSůl dle chutiPříloha:ŘedkvičkyKlíčky mungo – viz eshop klíčidla
Dušené zelí s bramborovou kaší
Půl hlávky středně velkého ranného zelí8 větších brambor2 cibuleOlivový olej60g másla
Pomazánka z ředkvičkových klíčků
Uvidíte-li ředkvičkové klíčky, viz eshop klíčidla, neváhejte. Lze z nich totiž vytvořit báječnou pomazánku, ke které nepotřebujete příliš ingrediencí. Stačí klíčky, pomazánkové máslo nebo majonéza, trochu soli a pepře či hořčice, doplnit můžete třeba strouhaným sýrem, salámem nebo nadrobno nakrájeným vajíčkem. Prostě podle chuti.
Topinková pomázánka z klíčků
Mezi nejjednodušší kuchyňské úpravy různých klíčků viz klíčidla, lze zařadit třeba tu, při níž jakékoliv klíčky lehce opražíte na olivovém či slunečnicovém oleji a poté je navrstvíte na počesnekovaný opečený chléb. Podáváme se zeleninovým salátem nebo jen tak.
Pomazánka z konopných klíčků
hrst neloupaných semínekmed6 – 10 sušených švestek nebo cca 20 sušených třešníhrst rozinekmletá skořice2 lžíce konopného oleje
Karbenátky z naklíčené fazole mungo
100g slunečnicových semen200g naklíčeného fazolí munga50g hladké celozrnné moukyolej, strouhanka, pepř, sůl, majoránkaNaklíčivadlo
Základy klíčení semínek
Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů (A, B, C), minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor), esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Pravidelnou konzumací naklíčených semen podporujeme svou imunitu, díky obsaženým antioxidantům snižujeme riziko možnosti karcinogenního bujení, chráníme svůj organismus před kardiovaskulárními chorobami a přispíváme k jeho celkovému posílení. Po dlouhém zimním období, kdy je náš organismus celkově oslabený, ho takto lépe ochráníme před tzv. jarní únavou.