header

Domácí kysané zelí

Na 1 kg zelí – 20 g soli, špetka kmínu, 20 g cibule(i více,dle chuti), 10 g cukru a dále pokud chceme,jsou dobré jablka a jeřabiny. Příp.hořčič.semínka. Sůl 1,7% na 1 kg krouhanky

K nakládání vybíráme pevné podzimní a zimní zelí. Odstraníme povrchové listy a košťál.

Zelí nakrouháme ( nebo nakrájíme na max.5 mm pásky) a pěchujeme do kameninových nádob a pěchuji to sevřenou pěstí,na které mám 2 igelitové sáčky.

Při plnění zelí v jednotlivých vrstvách dáváme trochu soli, cibuli , krájená jablka na plátky ,příp.hořčič.sem.,kmín,příp.trochu cukru,ale opatrně.

Při pěchování se tvoří šťáva,kterou přebytek odléváme do hrnku a po napěchování kameňáku, zelí zapříčíme kamenem a s vrchu zaklopíme. .Můžeme také použít prkénko apod.,na které dáme závaží. Zelí musí být pod hladinou šťávy,pokud jí máme málo, dolijeme roztokem (na 1 l vody-10g soli).

Nádobu se zelím uložíme do suché a asi 20 st.C místnosti,nejlépe tmavé,protože světlo kvašení zelí škodí na vitamín C.

Do 3 až 5 týdnů je zelí vykvašené.Můžeme odebírat i dříve,pak je bohatší na cukry.Důležitá je čistota při postupném odebírání zelí a pak nám vydrží v chladu i do jara.