Fajnšmekrovi utopenci
- 2 kg špekáčků
- 1,5 kg cibule
- 10 kyselých okurek
- 2 sterilované kapie (popř. feferonky)
- 0,65 l vody
- 0,5 l octa
- 1/2 sáčku Deka na okurky
- 3 lžíce cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce oleje
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce sójové
- 1 lžíce worchestrové omáčky
Postup přípravy:
Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Okurky nakrájíme na plátky a vložíme do naříznutých špekáčků. Cibuli a kapii nakrájíme na nudličky. Vše skládáme do 3,5 l kameninové nebo keramické nádoby (cibule, špekáčky, sem tam kapie, cibule atd.). Dobře upěchujeme a zaléváme teplým (ne vařícím) nálevem (jsou dříve hotové). Dobře uzavřeme a necháme v chladu uležet nejméně týden.