header

Fajnšmekrovi utopenci

  • 2 kg špekáčků
  • 1,5 kg cibule
  • 10 kyselých okurek
  • 2 sterilované kapie (popř. feferonky)
  • 0,65 l vody
  • 0,5 l octa
  • 1/2 sáčku Deka na okurky
  • 3 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžíce oleje
  • 10 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce sójové
  • 1 lžíce worchestrové omáčky

 Postup přípravy:

 Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Okurky nakrájíme na plátky a vložíme do naříznutých špekáčků. Cibuli a kapii nakrájíme na nudličky. Vše skládáme do 3,5 l  kameninové nebo keramické nádoby (cibule, špekáčky, sem tam kapie, cibule atd.). Dobře upěchujeme a zaléváme teplým (ne vařícím) nálevem (jsou dříve hotové). Dobře uzavřeme a necháme v chladu uležet nejméně týden.