Jáhly s kysaným zelím
- Jáhly – hrnek
- 2 větší cibule
- Kysané zelí – hrnek
- Olivový olej
Koření:
- Kurkuma
- Pepř – špetka
- Kmín mletý
- Bobkový list
- Nové koření celé
- Majoránka
- Sůl dle chuti
Na dochucení
- Červená řepa
- Mrkev
- Klíčky červená čočka – viz eshop klíčidla
- Klíčky Mungo – viz eshop klíčidla
Příprava: 30 minut
Obtížnost: Jednoduché
počet porcí: 4 porce
Postup:
Jáhly si nasypeme do sítka a přelijeme (spaříme) je vařící vodou. Tím jsme vymyli hořkou chuť. Poté jáhly s 5 lístky bobkového listu a s 5 kuličkami nového koření vaříme na mírném plameni cca 20 minut. Poměr jáhly : voda je 1:2.
Do druhého hrnce nasypeme na jemno pokrájenou cibuli a rychle ji osmahneme. Jáhly a cibulku smícháme a necháme je chvilku vychladnout. Nakonec přidáme a smícháme majoránku, kmín a nakrájené kysané zelí. Kysané zelí dáváme až naposled, abychom teplými jáhly zbytečně neničili vitamin C obsažený v zelí.<úp>
Talíř zdobíme kousky mrkve, červené řepy a propláchnutými klíčky munga a červené čočky. Pokud chceme tak můžeme jáhel s kysaným zelím udělat kuličky, což nám bude simulovat knedlíky.