header

Staročeská pučálka

Suroviny: 300 g hrachu, plochá nádoba, voda, olej či máslo, sůl a pepř nebo cukr a skořice

Příprava: Hrách namočíme jako při vaření, když je nabobtnalý, vsypeme do klíčidla a přilijeme tolik vody, aby byl ponořen do poloviny. Vodu ráno a večer měníme a hrách proplachujeme, nejlépe na sítku. Za několik dnů se objeví malý klíček. Hrách naposledy propláchneme a necháme oschnout. Oschlý hrách krátce orestujeme ze všech stran buď na másle či na oleji. Dochutíme solí a pepřem pro slanou verzi, cukrem a skořicí pro sladkou. Podáváme vlažné.

A i když patrně staročeši těžko věděli o přínosu takového jídla, chuťové buňky jim napověděly, že obyčejný hrách získá spolu s klíčkem i jinou, zajímavou chuť.

My dnes díky vědeckých výzkumům víme, že naklíčená semena a jejich mladé výhonky mají mnoho pozitivního. Jsou ideálním zdrojem vitamínů – A, B, C, E a biotinu (někdy také označovaného jako vitamín H). A to v době kdy se začíná hladina vitamínů ve skladované zelenině a ovoci snižovat. Naše tělo má však díky dlouhé zimě potřebu přirozených vitamínů stále větší. Obsahují také hodnotné bílkoviny a minerály – zejména vápník, hořčík, fosfor a železo. A pro lidský organismus důležité nenasycené mastné kyseliny.

Naklíčením se také díky přeměně škrobů v cukry uvolňuje velké množství enzymů.