header

Základy klíčení semínek

Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů (A, B, C), minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor), esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Pravidelnou konzumací naklíčených semen podporujeme svou imunitu, díky obsaženým antioxidantům snižujeme riziko možnosti karcinogenního bujení, chráníme svůj organismus před kardiovaskulárními chorobami a přispíváme k jeho celkovému posílení. Po dlouhém zimním období, kdy je náš organismus celkově oslabený, ho takto lépe ochráníme před tzv. jarní únavou.

Ke klíčení se dají použít následující druhy rostlin:
Luštěniny – mungo, sója, čočka, cizrna, hrách, fazole
Olejniny – dýně, sezam, len, slunečnice
Obiloviny – pšenice, ječmen, žito, oves, špalda
Ostatní – pohanka, ředkev, řeřicha, ředkvička, vojtěška

Základem jsou zdravá a kvalitní semena, bez chemického ošetření. Před klíčením je důležitá první fáze, a to namáčení. Dle druhu rostliny je potřeba semínka na několik hodin namočit a teprve pak vložit v přiměřeném množství do nakličovací nádoby. Množství vody a doba máčení semen se liší zejména dle jejich velikosti. Např. obiloviny namáčíme na 6-12 hodin (poměr semen a vody je 1:3), luštěniny na 12-15 hodin (poměr semen a vody 1:4), malá semínka stačí namáčet na 4-6 hodin.
Ke klíčení můžeme použít speciální nakličovalo z umělé hmoty či keramiky, misku či hluboký talíř nebo sklenici.Výběr nádoby na klíčení závisí na druhu, který budeme klíčit, protože každé semeno má jiné nároky.

Klíčení v nakličovadle
Doporučujeme třípatrové klíčidlo z KERÁMICKÝCH MISEK – viz NAKLÍČOVADLA. Jejich výhodou jsou otvory v jednotlivých patrech, takže voda může bez problémů protékat a zachycovat se v poslední spodní misce, ze které se jednoduše vylije. Velmi důležité je dodržovat pravidelné proplachování (alespoň 3x denně), abychom zabránili nežádoucímu plesnivění. Tento způsob se hodí pro drobnější semena a obiloviny.

Využití klíčků při přípravě pokrmů:
Klíčky sklízíme po 3-5 dnech. Čerstvé klíčky a výhonky jsou především zdrojem vitamínů, minerálních látek, enzymů a aminokyselin. Jelikož by se tyto látky tepelnou úpravou zničily, přidáváme je do pokrmů studených nebo až ke konci přípravy těsně před podáváním. Použití je velice široké a záleží na naší fantazii. Přidejte na talíř k hotovému pokrmu (velmi dobře chutnají klíčky zamíchané do rizota, kuskusu či bulguru), do polévky nebo salátu. Zkuste také chléb namazaný vaší oblíbenou pomazánkou a na to hrst klíčků – je to mňam

 

Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, ušetřit a ještě si pochutnat, zkuste konzumaci čerstvě naklíčených semen, které si můžete jednoduše připravit v domácích podmínkách. Naklíčená semínka můžeme konzumovat samotná, nebo jako součást různých zeleninových salátů.

Lidé nechávali semena nakličovat už před tisíciletími, tato metoda byla známá Číňanům před 3000 lety před Kristem. Znali ji také Aztékové, Navajové a Hunzové používali takto připravená zrna k přežití těžkých zim.

Proč je právě naklíčené semeno a zrno tolik zdraví prospěšné?

Při klíčení přijímá zrno vodu, čímž se aktivují enzymy a dochází ke štěpení organických látek. Škrob se štěpí na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na volné mastné kyseliny. Až několikanásobně roste obsah vitaminů, zejména skupiny B, C, E, A. Zjednodušeně lze říci, že při klíčení se probouzejí dřímající životní síly semen, zrno se jakoby oživuje a produkuje celou řadu hodnotných látek, které náš organismus potřebuje zvláště v zimě, kdy obecně přijímá méně čerstvých potravin.

Jednoduchý způsob domácího klíčení

Nakličovat doma můžeme tak, že na misku položíme savý nebo filtrační papír a na ten pak semena. Jednou až dvakrát denně navlhčíme v takovém množství, aby semena ani nezaschla, ale ani v množství vody nebyla napadena mikroby, což se obvykle projeví nepříjemným zápachem.

Na klíčení lze také použít sklenici se širokým hrdlem, do které vložíme propraná semena a zalijeme vodou. Po několika hodinách vodu slijeme a semena opět propláchneme. Délka namáčení závisí na tom, jak velká jsou semena, čím větší, tím déle (obiloviny přibližně 12 hodin, luštěniny 15 hodin). Po vylití vody sklenici nahoře přikryjeme plátnem, postavíme ji dnem vzhůru a dáme na tmavé místo. Dvakrát za den propláchneme vodou a ke konci klíčení postavíme na světlo tak, aby klíčky mohly zezelenat. Délka klíčení jednotlivých semínek je individuální a záleží na podmínkách, které semínku ke klíčení vytvoříme. Obvykle trvá 4 až 6 dnů.

Použít můžete také speciální misky určené k domácímu klíčení semen. Nemusíte hned kupovat drahé automatické klíčidla, pro domácí klíčení vám bude bohatě stačit jakýkoli tác, květináč nebo miska.

Výběr semínek pro klíčení

Semínka k naklíčení vybírejte pečlivě. Čím kvalitnější budou, tím více z nich získáte. Pro klíčení doporučujeme využít semen v kvalitě BIO.

Nejpoužívanější semínko pro klíčení je zelená fazole-Mungo. Z hrsti semen za 6 dnů získáte salát pro 4 člennou rodinu.

Z luskovin je dále populární hrách, cizrna, čočka hnědá i růžová, sója žlutá, fazole adzuki.

Naklíčené brukvovité rostliny – např. ředkvička, zelí, brokolice, řeřicha se vyznačují velmi pikantní a ostrou chutí. Přidávají se k ochucení sendvičů, salátů, polévek a nejrůznějších příloh k jídlu.

K oblíbeným patří také – pšenice, ječmen, oves, žito, špalda, pohanka, kukuřice, rýže, sladká rýže.

Výborná a velmi zdravá je také vojtěška, řeřicha, hořčice, slunečnicová semena, lněné semeno. Vyzkoušet můžete také zdařilé směsi pro domácí klíčení.

Klíčky mají všetranné využití. Dávají se nejvíce do salátu a polévek, ale také  ke špaldě, kernotu, do rýžových pokrmů a nebo ráno k vaječné omeletě. Vynikající jsou na čerstvém  celozrnném pečivu s máslem. Řeřichou můžete opestřit svačinu dětem, na chlebík ji stačí posypat a vypadá tak pokrm geniálně. Stejně tak řeřichu můžete použít i do polévek a salátů.