header

Matesy v oleji

10 kuliček         celý černý pepř

4 ks                  bobkový list

                         sůl  –  plošně prosolit

4 dl                   olivový olej

 6 kuliček          nové koření

1 kg                  ryby větší

1 ks                  větší cibuli

3 dl                   ocet 8%

 

Ryby nasolíme jako na uzení, můžeme mírně přesolit. Necháme 3 dny nasolené, v kameninové, keramické, porcelánové nebo skleněné nádobě. V případě potřeby překrýt potravinářskou fólií. Po 3 dnech ryby opláchneme a zalijeme je octem tak, aby byly ponořené, necháme opět uležet 3 dny. Poté ryby dvakrát opláchneme vodou, stáhneme kůži a naskládáme do sklenice. Matesy prokládáme nakrájenou cibulí, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Potom ryby zalijeme olejem (nejlépe olivovým), ale nemusí být.

Za 8 dní můžeme matesy v oleji ochutnávat.