Matesy v oleji
10 kuliček celý černý pepř
4 ks bobkový list
sůl – plošně prosolit
4 dl olivový olej
6 kuliček nové koření
1 kg ryby větší
1 ks větší cibuli
3 dl ocet 8%
Ryby nasolíme jako na uzení, můžeme mírně přesolit. Necháme 3 dny nasolené, v kameninové, keramické, porcelánové nebo skleněné nádobě. V případě potřeby překrýt potravinářskou fólií. Po 3 dnech ryby opláchneme a zalijeme je octem tak, aby byly ponořené, necháme opět uležet 3 dny. Poté ryby dvakrát opláchneme vodou, stáhneme kůži a naskládáme do sklenice. Matesy prokládáme nakrájenou cibulí, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Potom ryby zalijeme olejem (nejlépe olivovým), ale nemusí být.
Za 8 dní můžeme matesy v oleji ochutnávat.