header

Nakládané kysané zelí

Potřebujeme:

Na cca 80 kg zelí s košťálem Kořenící směs: cca 1,5 kg soli, 4-5 balíčků celé kmínu, 3 balíčky černého celého pepře, 1 Deko nebo Želka 1 balík bobkového listu, cca 5 jablíček, 2-3 menší třásně bílého hroznů, křenový list, příp. i hrst surové kukuřice

 Kořenící směs si připravíme tak, že v misce smícháme všechny uvedené suroviny na kořenící směs. Zelí očistíme, vyřízneme košťál a nastrouháme na nudličky. Můžeme ji trochu nasolíme, aby pustila šťávu a dobře ji udlávime v nějakém velkém lavoru. Na dno očištěného soudku dáme pár jablíček, střapečky hroznů, křenový list a příp. i kukuřici. Na to navrstvíme asi kýbl udláveného zelí (pokud pustí vrstva zelí ještě šťávu, odeberte ji hrnkem), na zelí dáme pár bobkových listů a kořenící směs, kterou si od oka musíme rozdělit tak, aby nám vystačila na celý soudek. Na to opět pokračuje vrstva jablíček a pokračujeme, dokud vše nemineme (šťávu, kterou pustí zelí v sudu, třeba odebírat hrnkem. Šťávu neodebere jen při poslední vrstvě, tam musí šťáva zůstat. Nakonec sud přikryjeme víčkem a dobře zatížíme, například tak, že do 3,5 l zavařovací sklenice nalijeme vody a ten položíme na víčko. Zelí je vhodná ke konzumaci za přibližně 1 a půl až dva měsíce. Když bude zelí hotové a budete z ní odebírat i šťávu na vaření, třeba ji vždy doplnit hrnkem vody