header

Nakládané ryby na všechno

Tento recept je určen pro ty, co mají rádi různé rybí saláty nebo nakládané rybí pochoutky. Nebo klidně jako obyčejné zavináče. Záleží jen na fantazii. Tento recept slouží k naložení ryby , která je připravena na další zpracování. Dá se brát jako tak zvaný koncentrát, který vydrží v lednici klidně i měsíc a podle chuti a fantazie se část odebere a ta se pak upravuje dle potřeb. Na přípravu budeme potřebovat: bílou rybu, to je například cejn, plotice, perlín. Nejideálnější jsou ti menší asi tak kolem 15 cm. Dále budeme potřebovat ocet, lák na okurky, cibuli a kořenovou zeleninu. Koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián a hořčičné semínko. Nejprve musíme vykuchat, očistit od šupin oddělit hlavu a ploutve, důkladně opláchneme a zbavíme nečistot. Připravené maso nasolíme – víc než normálně, ale neprokládat lopatkami soli. Necháme uležet v lednici 3-4 dny. ( tip: Zvolíme vhodnou velikost nádoby, obsah se při nakládání zdvojnásobí, ideální kameninová, keramická nebo porcelánová, s těsným poklopem nebo použijeme potravinářskou fólií ). „sůl krásně vyčistí maso zbaví slizu a hlavně maso pustí vodu a zpevní se“ Uležené nasolené maso důkladně opláchneme ve studené vodě. Maso zbavené soli naložíme do 6% octového nálevu, to je do jednoho litru octa nalijeme půl litru vody. Získáme tím 1,5 litru nálevu. Necháme v lednici minimálně 4 dny, záleží na velikosti ryb. „ve zpevněném mase dokonale změknou malé kosti“ Po změknutí kostí musíme odstranit páteř, takže zase opláchneme ve studené vodě a pustíme se do vyndavání páteře. Nožem nařízneme hřbet a rukou vytáhneme páteř, vzniknou filety. Jde to snadno. „vzniknou nám filety“ Opláchneme filety a vkládáme do nádoby, prokládáme syrovou cibulí nakrájenou na kolečka a přidáváme předem uvařenou a dobře vychlazenou nakrájenou kořenovou zeleninu. Cibulí nešetřit! Potom se vše zalije předem připraveným a dobře vychladlým lákem na okurky (celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, hořčičné semínko a pro zjemnění přisladíme cukrem) lák = ocet a voda poměr 1:1 = 4% roztok. Vymačkáme všechen vzduch. Necháme uležet v ledničce 4 dny. „Toto je POLOTOVAR, který vydrží při dobrém chlazení klidně i měsíc v lednici“ No a nyní máme vytvořený polotovar ze kterého se dají vytvářet vynikající rybí saláty. Základem je maso dokonale zbavit láku (šťávy), to proto že takový vodnatý salát moc nezaujme. Takže důkladně vymačkáme lák z masa, třeba přes síto. Maso zbavené láku nakrájíme. Máte základ na rybí saláty. Rybí salát s majonézou:

Rybí salát :

Ryby z láku (polotovaru) vymačkáme na sítě i se zeleninou takřka do sucha a vše rozkrájíme na malé kousky 2×2 cm. Na dva díly rozkrájených ryb přidáme jeden díl majonézy, opět cibuli, ale jemně nakrájenou. K tomu může přidat libovolné množství čalamády, přisypeme trochu cukru, mletého pepře a jemně všechno zamícháme. Můžeme též přidat několik lžic hladké hořčice. Získáme tak velmi voňavý a chuťově velmi výborný rybí salát. Tento salát, pokud bude zchlazený a vyráběný v čistotě, vydrží i několik dní.

Pepřenky:

Ryby z láku (polotovaru) vymačkáme na sítě i se zeleninou takřka do sucha a vše rozkrájíme na malé kousky 2×2 cm. Přidáme dobrou čalamádu, možno i kapii nebo feferonky. Dostatečně popepříme mletým pepřem, trochu zjemníme cukrem, popřípadě trochu přisolíme, ještě přidáme na kolečka jemně nakrájenou čerstvou cibuli a zalijeme olejem. Necháme v chladu proležet.