header

Nakládaný slaneček původní

Podle tradice přišel na způsob nakládání ryb do slané vody v roce 1380 jistý Willem Beukelszoon. Vtip správného naložení sledě spočívá v tom, že se nechává macerovat ne úplně vykuchaný. Důležité je nechat v těle ryby slinivku. Její enzymy totiž pomohou slanečkovi takzvaně „uzrát“. Lák, do kterého se sledi nakládají na 48 hodin, má koncentraci soli 16 až 20 procent. V mořské vodě bývá kolem tří procent soli. Chlorid sodný změkčí kosti ryby. Přesto se však slaneček nejí celý.

Slanečci – jsou pouze názvem ryb konzervovaných v soli.V dobách mořeplavců byly tři druhy konzervace jakéhokoli masa. Uzení,sušení a solení.Vzhledem k tomu,že nejdozažitelnější na moři byl sleď a sůl,tak se nakládal do soli on.