header

Rybí salát z cejnů

Filety z cejnů prosolíme 3 dny v soli –  další dny dostatečně naskládáme do misky a zalijeme octem 4% ředěný 1:1 s vodou – , filety musí být potopeny a ocet se musí dostat stejnoměrně i do mezivrstev. Jsou-li filety silné ve hřbetu, tak je v této části podélně nařízneme, aby se ocet dostal i na  kostičky. Další tři dny.  Vždy uskladňujeme v chladnu, lednička, sklep do 6°C.

 Potom slijeme ocet a na rybu nalijeme mléko – asi 2 dcl – mléko do sebe vezme kyselost. Po asi půl hodině rybu omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Ryby nařežeme na kousky. Je-li kůže tvrdá, tak ji stáhneme. Nakrájené ryby osolíme, opepříme a promícháme. V míse necháme odležet. Nakrájíme cibuli – na jemnější kousky. Množství dle chuti – přidáme k rybě a promícháme.

 Zeleninu používáme – Moravanku nebo Hradišťanku. Ta je již ochucená a nemusí se dále kořenit. Zeleninu scedíme a větší kousky rozkrájíme. Dále přidáváme co lednice dá, např. sterilizovaný hrášek, nakládané okurky, naloženou papriku, „kozí rohy”, feferonku – POZOR – Moravanka a Hradišťanka už nějakou v sobě má. Zeleninu smícháme s rybím masem a necháme 24 odstát v ledničce. Druhý den slijeme zbytek vody. Majonézu přidáváme do salátu podle množství, které jsme schopni zkonzumovat do 48 hodin od smíchání. Hotový salát dochutíme – solí, pepřem a necháme v chladu do druhého dne odležet.