header

Nakládané hermelíny

Příprava: 15 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

  • 4 hermelíny
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce celého zeleného pepře
  • 1 lžička celého koriandru
  • 2 chilli papričky, bez semínek
  • 1 bobkový list, nalámaný
  • po 2 snítkách čerstvých nebo sušených bylinek (šalvěj, dobromysl, rozmarýn, tymián)
  • panenský olivový olej na zalití

1. Hermelíny podélně rozpůlíme nebo nakrájíme na čtvrtky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek oloupeme a rozpůlíme.

2. Do dobře vymyté čisté a suché sklenice nebo kameninové, či keramické nádoby dáme na dno trochu cibule a koření a vrstvíme sýry s cibulí, česnekem, papričkami, bylinkami a kořením. Obsah zalijeme kvalitním olejem tak, aby sýry byly potopené.

3. Sklenici zakryjeme víčkem nebo fólií a necháme stát v temnu při pokojové teplotě 3 dny až týden, aby se sýry proležely. Potom můžeme sýry konzumovat nebo dále skladovat v lednici.

Tip Zbylý olej z nakládání můžete doplnit čerstvou zeleninou a použít k nakládání dalších sýrů. Na zalití můžete použít i kvalitní slunečnicový či jiný olej, nejlépe lisovaný za studena.