header

Nakládané zelí

Ingredience:

5 kg zelí

2 cibule

20 g soli

několik bobkových listu

hrst kmínu

pár kuliček pepře

střední kořen křenu

4 jablka, kopr

 

Postup přípravy:

Zelí nejdříve omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo zelnáku dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na zelné listy pokládáme nakrouhané zelí a pěchujeme. Každou vrstvu zelí osolíme, posypeme

kmínem, přidáme několik bobkových listu, křen a pepř. Důležité je každou vrstvu zelí důkladně stlačit. Jestliže přidáváme do nakládaného zelí jablka, tak je rovnoměrně rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme

jej dva týdny v teple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu, dáme do sklepa či spíže a zelí necháme kvasit několik dalších týdnu.