Nakládané zelí
Ingredience:
5 kg zelí
2 cibule
20 g soli
několik bobkových listu
hrst kmínu
pár kuliček pepře
střední kořen křenu
4 jablka, kopr
Postup přípravy:
Zelí nejdříve omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo zelnáku dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na zelné listy pokládáme nakrouhané zelí a pěchujeme. Každou vrstvu zelí osolíme, posypeme
kmínem, přidáme několik bobkových listu, křen a pepř. Důležité je každou vrstvu zelí důkladně stlačit. Jestliže přidáváme do nakládaného zelí jablka, tak je rovnoměrně rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme
jej dva týdny v teple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu, dáme do sklepa či spíže a zelí necháme kvasit několik dalších týdnu.