Kysané zelí 3
Zelnou krouhanku smísíme se solí (1,7%, tj. 17 g na 1 kg krouhanky) a kmínem, popřípadě s dalšími přísadami, jako jsou cibule, křen, česnek, paprika a jablka. Krouhanku vložíme do čisté nádoby, pečlivě udusáme, aby jsme vypudili vzduch a povrch byl zatopen uvolněnou šťávou. Povrch udusané krouhanky musíme chránit před stykem se vzduchem, doporučujeme nádoby se žlábkem zalitým vodou a zátížením kameny.
Během kvešení musíme odstraňovat vzniklý křís a podle potřeby doplňujeme 1,7% roztokem kuchyňské soli ve vodě, aby zelenina byla stále potopená.
Doba kvašení je značně závislá na teplotě. Při teplotě 20°C proběhne kysání za 6-8 dní,při teplotách kolem 15°C za 3-4 týdny. Při kvašení za nižších teplot získáme kvalitnější výrobek.
Kysané zelí skladujeme při nižší teplotě 2-10°C, poněvadž má omezenou dobu spotřeby. Z nádob musíme stále odstraňovat křís, případně dolévat čerstvým okyseleným solným nálevem (1,7% soli).