header

Nakládané zelí 6

Na jeden velký hrnec, “zelák” budeme potřebovat 40 až 50 kg zelí,

10  větších oloupaných  nakrájených  cibulí, 

hrst soli, 

asi 1/2 sáčku kmínu,

1 celé Deko

Dobře očištěné  zelí bez vrchních  povadlých listů nakrouháme  na struhadle s  noži z nerezivějící  oceli. Připravené zelí  a jemně nakrájenou cibuli  zasypeme solí a  přidáme kmín. Kmínu  nedáváme mnoho,  aby zelí  nebylo hořké,  a vše  promícháme ještě  s celým Dekem.

Takto připravené zelí dáme  do vypařené vaničky a šlapeme.

Zelí můžeme také tlouci dřevěným tloukem –  paličkou. Trvá to však déle.

Když zelí  pustí šťávu,  tak ho  ochutnáme a  podle potřeby  dosolíme. Ušlapané  zelí  potom  přendáme  do  zeláku  a  ještě upěchujeme.  

Nejlépe je  pěchovat rukama, aby  se nádoba při  tlučení dřevěným tloukem nerozbila. (Bohužel se to  stává). Pak dáme na zelí dobře vypařená, dřevěná  prkénka podložená čistým  plátýnkem a zatížíme kamenem.

Nádobu se zelím  postavíme do místnosti o teplotě  15-20°C asi na týden.  Již  po  několika  dnech  uvidíme  na  láku bublinky, což znamená, že zelí začíná kvasit.  Po 1-2 týdnech přeneseme zelí             do chladné  místnosti  –  nejlépe  do  sklepa,  kde je teplota okolo 10°C.  Tam zelí  4-6 týdnů  dokvašuje. Zelí  má být  stále zalito lákem.   Ubude-li   ho   příliš   vyschnutím,  přidáme  chladnou, převařenou, mírně osolenou vodu