Nakládané zelí 6
Na jeden velký hrnec, “zelák” budeme potřebovat 40 až 50 kg zelí,
10 větších oloupaných nakrájených cibulí,
hrst soli,
asi 1/2 sáčku kmínu,
1 celé Deko
Dobře očištěné zelí bez vrchních povadlých listů nakrouháme na struhadle s noži z nerezivějící oceli. Připravené zelí a jemně nakrájenou cibuli zasypeme solí a přidáme kmín. Kmínu nedáváme mnoho, aby zelí nebylo hořké, a vše promícháme ještě s celým Dekem.
Takto připravené zelí dáme do vypařené vaničky a šlapeme.
Zelí můžeme také tlouci dřevěným tloukem – paličkou. Trvá to však déle.
Když zelí pustí šťávu, tak ho ochutnáme a podle potřeby dosolíme. Ušlapané zelí potom přendáme do zeláku a ještě upěchujeme.
Nejlépe je pěchovat rukama, aby se nádoba při tlučení dřevěným tloukem nerozbila. (Bohužel se to stává). Pak dáme na zelí dobře vypařená, dřevěná prkénka podložená čistým plátýnkem a zatížíme kamenem.
Nádobu se zelím postavíme do místnosti o teplotě 15-20°C asi na týden. Již po několika dnech uvidíme na láku bublinky, což znamená, že zelí začíná kvasit. Po 1-2 týdnech přeneseme zelí do chladné místnosti – nejlépe do sklepa, kde je teplota okolo 10°C. Tam zelí 4-6 týdnů dokvašuje. Zelí má být stále zalito lákem. Ubude-li ho příliš vyschnutím, přidáme chladnou, převařenou, mírně osolenou vodu