- 15 buřtů
- 2 lžíce nastrouhané mrkve
- Plnotučná nebo francouzská hořčice
- 3-4 bobkové listy
- 6-8 kuliček nového koření
- Hrstka celého pepře
- 2 feferonky nařezané na kolečka
- 4 sterilované podélně nakrájené okurky
- 6-8 stroužků česneku nakrájeného na plátky
- Ocet
- Nálev z Novy nebo Deka udělaný podle návodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla
- 4-6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka
Buřty sloupneme a na delší straně asi do poloviny nařízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na druhé straně uděláme několik kratších a méně hlubokých řezů a do nich vložímeplátek česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme. Do sklenice, keramického nebo kameninového soudku dáme vrstvu zeleniny, vrstvu buřtů, cibule a koření a stále pokračujeme v nakládání, až je sklenice plná (končíme cibulí). Do vychladlého nálevu z Novy nebo Deka přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbytek nálevu schováme na příště. Zbylé plátky česneku přidáme do nádoby k buřtům. Necháme 7-10 dní v chladu. Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.