Netradičně naložený hermelín
Ingredience
- 3 hermelíny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- Olej
- olej z naložených sušených rajčat
- med
- 15 zelených oliv
- kousek pomerančové kůry
- sušený česnek
- drcené feferonky v soli
- asi 3 lžičky sekaných provensálských bylinek
Postup
Cibuli nahrubo nasekáme (nikoli na půlkolečka jako obvykle), česnek nakrájíme na tenoučká kolečka, pomerančovou kůru na slabé proužky a promícháme. Hermelíny rozkrojíme napůl a vždy jednu stranu potřeme feferonkami (asi na špičku příborového nože), špetkou provensálských bylinek, zasypeme sušeným česnekem (poměrně olej z naložených sušených vydatně) a zakápneme asi půl lžičkou medu. Přiklopíme a rajčat (rajčata jsme buď již nakrájíme na čtvrtiny nebo poloviny. snědli, nebo je uschováme Do skleničky s olejem z rajčat přidáme dvě lžíce medu, trochu soli k příštímu použití) a zbylé provensálské bylinky. Uzavřeme a dobře prošejkrujeme. med Do uzavíratelné nádoby nasypeme čtvrtinu směsi cibule, česneku a 15 zelených oliv pomeranče, na to položíme jeden pokrájený hermelín a 5 oliv. kousek pomerančové kůry Opět cibulovou směs… a tak vrstvíme až do spotřebování surovin. sušený česnek Nakonec zalijeme olejem, a to tak, že lijeme střídavě olej drcené feferonky v soli s medem (vždy ho ještě promícháme, aby se med a bylinky asi 3 lžičky sekaných neusazovaly na dně) a protože ho je málo, doplňujeme olejem provensálských bylinek neochuceným, olivovým nebo slunečnicovým.