header

Netradičně naložený hermelín

Ingredience

  • 3 hermelíny
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Olej
  • olej z naložených sušených rajčat
  • med
  • 15 zelených oliv
  • kousek pomerančové kůry
  • sušený česnek
  • drcené feferonky v soli
  • asi 3 lžičky sekaných provensálských bylinek

Postup

Cibuli nahrubo nasekáme (nikoli na půlkolečka jako obvykle), česnek nakrájíme na tenoučká kolečka, pomerančovou kůru na slabé proužky a promícháme. Hermelíny rozkrojíme napůl a vždy jednu stranu potřeme feferonkami (asi na špičku příborového nože), špetkou provensálských bylinek, zasypeme sušeným česnekem (poměrně olej z naložených sušených vydatně) a zakápneme asi půl lžičkou medu. Přiklopíme a rajčat (rajčata jsme buď již nakrájíme na čtvrtiny nebo poloviny. snědli, nebo je uschováme Do skleničky s olejem z rajčat přidáme dvě lžíce medu, trochu soli k příštímu použití) a zbylé provensálské bylinky. Uzavřeme a dobře prošejkrujeme. med Do uzavíratelné nádoby nasypeme čtvrtinu směsi cibule, česneku a 15 zelených oliv pomeranče, na to položíme jeden pokrájený hermelín a 5 oliv. kousek pomerančové kůry Opět cibulovou směs… a tak vrstvíme až do spotřebování surovin. sušený česnek Nakonec zalijeme olejem, a to tak, že lijeme střídavě olej drcené feferonky v soli s medem (vždy ho ještě promícháme, aby se med a bylinky asi 3 lžičky sekaných neusazovaly na dně) a protože ho je málo, doplňujeme olejem provensálských bylinek neochuceným, olivovým nebo slunečnicovým.