header

Ryby nakládané na kyselo

1/2 kila rybího masa (kapřích ocasů nebo tloušť, plotice, cejn, parma apod.), rostlinný olej, pepř Nálev: 1/3 l octa, 2/3 l vody, kořenová zelenina (1/2 celeru, 2 mrkve, 1 petržel), 2 lžičky soli, 2 cibule, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček celého pepře

 Postup přípravy

 Očištěné ryby naporcujeme (ryby bez hlavy rozpůlíme podélně podle páteře a nakrájíme z nich menší porce). Ryby osušíme, mírně opepříme a zprudka orestujeme na rozpáleném oleji. Poté necháme ryby vychladnou

 Nálev: Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na proužky a uvaříme v octové vodě s kořením. Zeleninu uvaříme do měKka a nálev necháme vyhladnout.

 Porce ryb proložené vařenou zeleninou z nálevu naskládáme na těsno do sklenice a zalijeme studeným nálevem po okraj sklenice. Uzavřenou sklenici s nakládanými rybami necháme na chladném místě 10 až 14 dnů, během nichž kosti změknou a ryby je možné jíst.