header

Tradiční matesy ze solených sleďů

2 solení sledi (cca 25 cm) 3-4 cibule 8 bobkových listů 1 lžíce celého pepře 1 lžíce celého nového koření slunečnicový nebo řepkový olej

 Postup Soleným rybám odřízneme hlavu, ocas a ploutve. Nařízneme břišní dutinu a vybereme mlíčí, které očistíme a nakrájíme nadrobno. Rybu rozevřeme jako knihu a vyjmeme páteř – spolu s žeberními kostmi. Maso, které ulpělo na kostře, obereme a spolu s mlíčím ho vhodíme do připravené misky, určené pro maso k nakládání. Větší a pevnější kosti, které zbyly ve svalovině, odstraníme prsty, případně pinzetou. Upravené vykostěné ryby nakrájíme i s kůží na kousky velikosti soust a přidáme k mlíčí. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, případně půlkolečka – podle její velikosti. Do vhodné kameninové, keramické, porcelánové misky , nutno překrýt těsně potravinářskou fólií nebo použijeme skleněnou nadobu se šroubovacím nebo patentním uzávěrem dáváme střídavě vrstvu cibule, rybího masa a koření (nové koření, pepř, bobkový list). Vrstvíme do spotřebování surovin a následně zalijeme olejem. Nakládáme 2-4 dny a konzumujeme s čerstvým pečivem, například k pivu.