Utopence Klasik
M N O Ž S T V Í do zavařovací láhve
- Špekáčky
- Cibule
- voda
- ocet
- kuličky pepře
- mletý pepř
- feferonka
- bobkový list
- plnotučná hořčice
Nálev: voda, ocet (asi 1/3 vody), kuličky pepře, feferonku, bobkový list. Necháme dojít k varu, odstavíme a necháme zchladnout. Plnotučnou hořčici smícháme s mletým pepřem. Špekáčky oloupeme, nakrojíme do půlky, vevnitř potřeme opepřenou hořčicí, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli (co nejvíc se vejde) a dáme do sklenice. Vrstvu prosypeme cibulí a klademe další vrstvu špekáčků. Tak pokračujeme do naplnění sklenice. Pak přelijeme vychládlým nálevem, zakryjeme a necháme uležet min. 5 dnů.