header

Utopenci s hořčicí a česnekem

  • 15 buřtů
  • 2 lžíce nastrouhané mrkve
  • plnotučná nebo francouzská hořčice
  • 3-4 bobkové listy
  • 6-8 kuliček nového koření
  •  hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře
  • 2 nastrouhané (či na plátky nařezané) feferonky
  • případně 3 lžičky koupených mletých feferonek
  • ze skleničky 4 sterilované, podélně nakrájené okurky
  •  6-8 (i více) stroužků česneku nakrájeného na plátky
  • ocet nálev z Deka uděleny podle návodu na sáčku,
  • oslazený 3-5 kousky umělého sladidla
  • 4 až 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka

Vuřty sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 nařízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na druhé straně uděláme několik kratších a méně hlubokých řezů a do nich vložíme po 1 2 plátcích česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme.

Do sklenice dáme vrstvu zeleniny, vrstvu vuřtů, cibule a koření a stále pokračujeme v nakládání, až je sklenice plná (končíme cibulí).

Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbytek nálevu schováme na příště. Zbylé plátky česneku přdáme do nádoby k vuřtům.

Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryjeme alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.