header

Utopenci

  • špekáčky
  • cibule
  • paprika
  • zelí
  • ocet
  • koření – nové koření celé
  • pepř celý
  • bobkový list

 Svaříme se vodu s octem v poměru 1:1, do které přidáme nové koření, pepř a bobkový list (v původním receptu mám poměr na 1 špekáček 4 zrnka pepře a 1 nového koření, na 3 špekáčky pak 1 bobkový list, nicméně dávám podle oka). “Lák” necháme zchladnout a mezitím si oloupeme špekáčky a cibuli, nakrájíme zelí, papriku i cibuli na kousky, špekáčky krájím na plátky, lépe se naloží a jsou chutnější, než když se jen nakrojí nebo nechají na půlky. A plníme do připravených skleněných, keramických nebo kameninových nádob, špekáčky prokládáme zeleninou podle toho, jak moc jí tam chceme mít. Já třeba mám ráda hodně zeleniny a méně masa, takže pokud dělám pro sebe, dám si bohatě zeleniny, jinak víc masa. Jakmile máme naplněno, zalijeme vychladnutým nálevem, zavřeme a necháme ca 1 týden naložit.