header

Václavky v mléčném nálevu

potřebné suroviny:
co nejmladší hlavičky václavek
mléčný kefír a nebo přírodně kysané mléko, či podmáslí
česnek, cibule, vinný a nebo černorybízový list
sůl, kmin, koriandr

Václavky nejprve tak 10-20 minut vaříme ve vodě – václavky jsou mírně jedovaté, ovšem ona látka způsobující potíže je teplem rozpadá. Na sucho opražit koriandr a kmín a trošku podrtit. Smíchat kefírem a přidat sůl (2% celkového objemu), do vyvařené nádoby dát dva, tři stroužky česneku a trochu cibule. Přidat ochucený kefír a vychladlé václavky. Zakrýt folií a nechat pár dní při pokojové teplotě. Kefír bude mít tendenci se oddělovat od syrovátky a houby se pak servírují omyté a bez nálevu.
 K houbám se přidává vinný, či černorybízový list – pomáhá udržet houby nerozplizlé.