header

Višně v rumu

Na 2 1/2 kg ovoce

1/2 kg krystalového cukru

3/4l vody

1/4 l dobrého rumu s vysokým % alkoholu, nebo čistého lihu Višně důkladně omyjeme a můžeme necháme i stopky. Pro lepší požitek je vypeckujeme a propícháme je špendlíkem, aby cukr mohl vniknout dovnitř (do korkového špuntu dáme pár špendlíků). Svaříme vodu s cukrem na mírném ohni, pěnu sebereme, cukr odstavíme a ještě do horkého vložíme višně. Kastrol přikryjeme utěrkou a uložíme do studena. Druhý den cukr z ovoce slijeme, znovu jej povaříme, višně vložíme dovnitř a přikryté dáme do studena. Třetí den necháme višně na sítě okapat a vložíme je do patentních sklenic. Šťávu povaříme, pěnu dobře sebereme a dáme vychladnout.  Rum, nalijeme na višně, sklenice uzavřeme a v suchu, temnu a chladnu uložíme.