header

Domácí utopenci

  • 1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleniny)
  • porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry
  • 1,5 l vody
  • 0,5 l octa
  • 400-500 g cibule
  • 20 špekáčků (což je něco přes kilo, ale nálev stačí do 2 kg)
  • 6 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce moučkového cukru (nebo 2-4 pecičky umělého sladidla)
  • může být 4-6 menších plátků křenu
  • 1/2 feferonky

 Příprava:                                                                                                 

Svaříme vodu s octem, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky oloupeme, rozkrojíme napůl, ale nedokrojíme (můžeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka. Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zahrne téměř chladným. nálevem. Necháme zrát ve špajzce 10 dní, pokud nevydržíme, alespoň týden.