Extra utopenci
- buřty či špekáčky 20 ks
- cibule (mnoho)
- sklenice steril. papriky
- sklenice dlouhých feferonek
- sklenice kulatých feferonek
- sklenice kyselých okurek
- 1 l octu
- 1 l vody
- kameninová nebo keramická nádoba 3 litry
- pepř bílý mletý
- cukr 4 lžičky
- sůl 2 lžičky
- pepř celý 10 kuliček
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 10 kousků
- hřebíček 4 ks
- feferonky kulaté extra pálivé 8 ks
- jalovec 4 ks
- anýz-fenykl-tymián-libeček – špetku
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička oleje
Příprava nálevu: ocet smícháme s vodou, přidáme všechny pochutiny a koření (mimo kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut (dost to smrdí). Poté vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme chladnout.
Příprava utopenců: Buřty oloupeme a nařízneme. Buřty vymažeme bílým pepřem a vložíme do nich kus papriky, tenký plátek kys. okurky a půl kolečka cibule. Dno sklenice vysteleme cibulí, pak dáme vrstvu utopenců, doplníme dlouhou feferonkou, poté opět cibule, utopenci,cibule….
Finále: Teplý nálev (ne horký, ne studený), nalijeme do naplněné keramické nebo kameninové nádoby, koření, které nám zbylo v hrnci rovněž lžičkou přidáme do nádoby . Poté zaklopíme (nebo igelit s gumičkou) a necháme 14 dní stát v chladnu. Je dobré jednou za dva dny nádobui někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat, poté nádobu otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.