Kvašené mléčné houby po Polsku
Příprava: na 1 kg ryzců nebo hříbků
100 g cibule na proužky pokrájené,
30g celého pepře, 2 bobkové listy, 50 g soli,
4 kuličky nového koření.
Dobře očištěné, omyté, osušené kloboučky ryzců nebo hříbků ukládáme do kamenného hrnce a dobře stlačujeme. Každou vrstvu prosypeme přípravou a klademe další vrstvu, kterou rovněž stlačujeme a prosypeme. Povrch ryzců zakryjeme kulatým prkénkem, které jsme předtím řádně omyli a zatížíme kamenem, vypařeným ve vroucí vodě. Houby postupně pouštějí šťávu a opadávají. Můžeme je doplňovat novou vrstvou čerstvých, nasbíraných ryzců. Šťáva z hub však musí vždy překrýt povrch. Objeví-li se na vrchní straně prkénka plíseň, ihned ji čistou lžící sebereme, prkénko i kámen vydrhneme rýžákem, vypaříme a znovu houby zatížíme. Po týdnu jsou houby vykvašené. Podáváme je jako salát s olivovým olejem, nebo jen tak samotné k masu.