Nakládaná tmavé vejce
- 12 natvrdo uvařených vajec
- 4 šálky melasového octa nebo octu a přidáme melasu
- 1-2 jemně nasekaných nebo celých chilli papriček
- 10 kuliček černého pepře
- 10 celých stroužků česneku
- 3 celé tyčinky skořice
- 2 lžičky novéhokoření
Natvrdo uvařená vejce 10-12 minut oloupeme, ponecháme ochladit a pak je uložíme do přiměřeně velké čisté nakládací sklenice. Zahříváme ocet a koření v hrnci a kapalinu uvedeme do varu. Teplotu snížíme a nechám směs zvolna vařit ještě 10 minut. Lák necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Lák scedíme a nalijeme na vejce ve sklenici, kterou ihned uzavřeme víčkem. Naložená vejce skladujeme chladném a tmavém místě cca dva týdny před vlastním podáváním.