Nakládaná zelenina do kameňáku
Kameňák 10 L
- 4 L Vody
- 1 L Ocet
- 80 – 120 g Soli
- 300 – 400 g Cukr
- 3 – 5 ks Bobkový list
- 1 hrst celé černý pepř
- 15 – 20 kuliček nového koření
- 5kg zeleniny
Vodu s octem smícháme, ohřejeme pod bod varu, přidáme ostatní přísady a necháme vychladnout.
Zeleninu: květák, šalotku, papriku, okurky, cuketu, baraní rohy, mladou kukuřici, žampióny a pod.umyjeme.
Květák rozebereme na růžičky a spolu se šalotkou blanšírujeme (ponoření do vařící vody a ochlazení). Žampióny nakrájÍme na čtvrtky. Papriku nakrájíme na pásy a nebo ji naplníme nastrouhaným zelím, cuketu nakrájíme na 1 cm hrubé kolečka, větší okurky nakrájíme na řezy.
Takto připravenou zeleninu dáme do kameninového soudku, zalijeme nálevem, přikryjeme víkem a do žlábku nalejeme vodu. Zelenina musí být ponořená.