header

Nakládané papriky

5 L Kameňák s poklicí a žlábkem

5 kg paprik

20 ks bobkového listu

40 kuliček nového koření

250 g kořene křenu

Několik vinných a křenových listů.

Složení : zralé papriky, může být kombinace červené, žluté a zelené papriky, česnek, bobkový list, nové koření, křen kořen, vinné listy, listy křenu, sůl 25g soli na 1 L vody.

Omyjte papriky a nakrájejte podélně na polovinu. Odstraňte semena. Pro naložení použijeme kameninovou nádodu na kvašení, je to nádoba 5 L nebo 10 L  se žlábkem, který se zalívá vodou a poklopem (viz. eshop). Do nádoby vložíme omyté vinné a křenové listy. Položíme upravené kousky paprik, proložené stroužky, lépe plátky česneku, bobkovým listem, novým kořením a nahrubo nastrouhaným křenem. Vše zalijeme převařenou prosolenou vodou v poměru 2,5dkg soli na 1 L vody. Papriky by měly být potopeny. Zatížíme kameny (viz. eshop). Kameňák uchováme na chladném místě. Žlábek zalijeme vodou.