header

Nákládané ryby – matesy

Matesy

500 g rybí­ho masa, 30 g soli, 1/2 lžičky pepře 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 3 cibule, 0,1 l oleje 

Rybu (nejlépe kapra nebo jinou ušlechtilou rybu) vykostíme, na matesy používáme pouze nejlepší maso ze hřbetu ryby. (Z dvoukilovéhho kapra uděláme  skleničku od zavařeniny, jedná se však o delikatesu.) Krájíme tenké plátky (asi 0,5 cm), 5 cm dlouhé, 2 cm do hloubky hřbetu, hlouběji ve hřbetu ryby je mnoho kostí­. Maso z jiné části ryby, například z boku, není­ tak kvalitní­, je tužší a tučnější.

Takto nakrájené plátky hodně osolí­me z obou stran. Nedostatetečně prosolené matesy by se zkazily. Plátky rybí­ho masa necháme asi 2 až 3 dny v chladu odležet. Nejlépe v kameninové, keramické nebo porcelánové misce nebo soudku. Misky je vhodné příkrýt igelitovou potravinářskou fólii.

Za 3 dny plátky vyjmeme a ochutnáme. Málo slané plátky přisolí­me a necháme v chladničce ještě 1 den.

Potom slijeme vodu , kterou plátky pustily, a v hadří­ku je osušíme. Dáme plátky do misky nebo soudku a přidáme jemně na kolečka nakrájenou cibuly,nové koření­, bobkový list a olej. Promícháme a necháme další 3 – 4 dny odležeľet v chladnižce, pak konzumovat.Takovéto matesy si můžeme připravit slané podle chuti , jsou velmi jemné. Matesy je nutno spotřebovat do 14dn, za delší dobu se kazí.