Nákládané ryby – matesy
Matesy
500 g rybího masa, 30 g soli, 1/2 lžičky pepře 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 3 cibule, 0,1 l oleje
Rybu (nejlépe kapra nebo jinou ušlechtilou rybu) vykostíme, na matesy používáme pouze nejlepší maso ze hřbetu ryby. (Z dvoukilovéhho kapra uděláme skleničku od zavařeniny, jedná se však o delikatesu.) Krájíme tenké plátky (asi 0,5 cm), 5 cm dlouhé, 2 cm do hloubky hřbetu, hlouběji ve hřbetu ryby je mnoho kostí. Maso z jiné části ryby, například z boku, není tak kvalitní, je tužší a tučnější.
Takto nakrájené plátky hodně osolíme z obou stran. Nedostatetečně prosolené matesy by se zkazily. Plátky rybího masa necháme asi 2 až 3 dny v chladu odležet. Nejlépe v kameninové, keramické nebo porcelánové misce nebo soudku. Misky je vhodné příkrýt igelitovou potravinářskou fólii.
Za 3 dny plátky vyjmeme a ochutnáme. Málo slané plátky přisolíme a necháme v chladničce ještě 1 den.
Potom slijeme vodu , kterou plátky pustily, a v hadříku je osušíme. Dáme plátky do misky nebo soudku a přidáme jemně na kolečka nakrájenou cibuly,nové koření, bobkový list a olej. Promícháme a necháme další 3 – 4 dny odležeľet v chladnižce, pak konzumovat.Takovéto matesy si můžeme připravit slané podle chuti , jsou velmi jemné. Matesy je nutno spotřebovat do 14dn, za delší dobu se kazí.