header

Zavináče

Suroviny:

kg malých plevelných rybiček -sůl -ocet -cukr -cibule -kořenová zelenina -bobkový list -nové koření -celý černý pepř

Postup:

Z ryb odstraníme šupiny, vykucháme a důkladně opláchneme vodou. Hlavy a ploutve zatím ponecháme, odstraníme je později. Potom ryby nasolíme. Solíme o něco málo víc, než při kuchyňské úpravě. Nasolené ryby vložíme do plastové dózy, uzavřeme a necháme v chladnu proležet 3 – 4 dny. Po odležení ryby důkladně opláchneme ve studené vodě. Odstraníme tím nečistoty, které uvolnila sůl. Nyní ryby zalijeme silným, čistým 6% octovým nálevem, který získáme tak, že do 1 litru 8% octa přidáme 0,5 l vody. Ryby v nálevu necháme v chladnu ležet opět 3 – 4 dny. Potom je vyndáme a vypereme ve vodě. Nyní odstraníme z ryb hlavy, ploutve a páteř. Jde to lehce. Ploutve nekladou téměř žádný odpor.

Na závěr marinované ryby začneme po vrstvách vkládat do sklenice. Prokládáme nakrájenou čerstvou cibulí (nešetříme), kořenovou zeleninou a kořením. Vše zalijeme nálevem*, který jsme si předem připravili. Přidáme asi 4 ks bobkového listu, 20 kuliček pepře a 10 kuliček nového koření. Zeleninu můžeme použít i sterilovanou (např. moravanka, okurky). !!! Pokud použijeme kořenovou zeleninu čerstvou, je potřeba ji předem uvařit a důkladně zchladit. !!! Ryby necháme ještě 1 – 2 dny v chladnu a potom máme konečně hotovo.