Zavináče ze sledě
Suroviny:
- 200 ml vody
- 300 ml octa
- 8 zrnek celého pepře
- 2 bobkové listy
- sůl
- cukr
- 8 sleďů
- 1 cibule
- 200 g kysaného zelí
- 1 malá červená paprika
- 2 kyselé okurky
- kopr
Postup: Připravíme si nálev z vody a octa, přidáme celý pepř, bobkový list, lžičku soli a lžičku cukru. Nálev krátce povaříme a necháme vychladnout. Sledě omyjeme, očistíme, odřízneme hlavy a vykostíme. Vykoštěné půlky znovu opláchneme a osušíme ubrouskem. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na plátky. Papriku a okurky nakrájíme na tenčí proužky nebo hranolky. Sledě si položíme kůží dolů, posolíme, rozdělíme na ně kysané zelí, cibuli, papriku a okurky, svineme a spojíme párátkem. Zavináče naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem. Přidáme snítky kopru a necháme odležet v chladničce alespoň 7 dní.