header

Extra utopenci

  • buřty či špekáčky 20 ks
  • cibule (mnoho)
  • sklenice steril. papriky
  • sklenice dlouhých feferonek
  • sklenice kulatých feferonek
  • sklenice kyselých okurek
  • 1 l octu
  • 1 l vody
  • kameninová nebo keramická nádoba  3 litry
  • pepř bílý mletý
  • cukr 4 lžičky
  • sůl 2 lžičky
  • pepř celý 10 kuliček
  • nové koření 4 kuličky
  • bobkový list 10 kousků
  • hřebíček 4 ks
  • feferonky kulaté extra pálivé 8 ks
  • jalovec 4 ks
  • anýz-fenykl-tymián-libeček – špetku
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička oleje

 Příprava nálevu: ocet smícháme s vodou, přidáme všechny pochutiny a koření (mimo kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut (dost to smrdí). Poté vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme chladnout.

Příprava utopenců: Buřty oloupeme a nařízneme. Buřty vymažeme bílým pepřem a vložíme do nich kus papriky, tenký plátek kys. okurky a půl kolečka cibule. Dno sklenice vysteleme cibulí, pak dáme vrstvu utopenců, doplníme dlouhou feferonkou, poté opět cibule, utopenci,cibule….

Finále: Teplý nálev (ne horký, ne studený), nalijeme do naplněné keramické nebo kameninové nádoby, koření, které nám zbylo v hrnci rovněž lžičkou přidáme do nádoby . Poté zaklopíme (nebo igelit s gumičkou) a necháme 14 dní stát v chladnu. Je dobré jednou za dva dny nádobui někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat, poté nádobu otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.