header

Weinsauerkraut – zelí a červené víno

Nakládací kameňák 10 L

bílé zelí – 10 kg v hlávkách
sůl cca 240g – 1 kg
bílé nebo červené hroznové víno  bobule– cca 1 kg

jablka – cca 2 na 1 kg zelí tvrdé, sladčí šťavnaté – nechat v celku
jalovec bobule – lžička kávová na 1kg zelí

nové koření – 10 kuliček na 1 kg

hřebíček – 4 ks na 1 kg
červené víno – ideálně  Frankovka nebo Modrý Portugal 2x 0,75 dcl

 

Zelí nakrouhejte na jemno, smíchejte se solí  (klasicky 2-5% celkového objemu) a podrcenými jalovčinkami – zhruba lžička na kilo zelí a přidejte další koření . Hmotu prohněťte rukama, dokud nezměkne a nezačne pouště šťávu. Přidejte k tomu rozpůlené kuličky vína (ideálně s vybranými semínky) a ještě trošku pomačkejte. Nechte tak půl hodinky stát, dokud to nepustí hodně šťávy a pak je napěchujte do kvasné nádoby.

Prokládat jablky

Na povrchu zalijte červeného vína  nechte týden až deset dní kvasit v teple a pak nechte ustát alespoň měsíc, dva v chladu.

Až budete chtít zelí povařit nezapomeňte přidat kvalitní slaninu.