Weinsauerkraut – zelí a bílé víno
Nakládací kameňák 10 L
bílé zelí – 10 kg v hlávkách
sůl cca 240g – 1 kg
bílé hroznové víno – cca 1 kg
jalovec bobule – lžička kávová na 1kg zelí
bílé víno – ideálně nějaký pěkný ryzlink 2x 0,75 dcl
Zelí nakrouhejte na jemno, smíchejte se solí (klasicky 2-5% celkového objemu) a podrcenými jalovčinkami – zhruba lžička na kilo zelí. Hmotu prohněťte rukama, dokud nezměkne a nezačne pouště šťávu. Přidejte k tomu rozpůlené kuličky vína (ideálně s vybranými semínky) a ještě trošku pomačkejte. Nechte tak půl hodinky stát, dokud to nepustí hodně šťávy a pak je napěchujte do kvasné nádoby.
Na povrchu zalijte bílého vína nechte týden až deset dní kvasit v teple a pak nechte ustát alespoň měsíc, dva v chladu.
Až budete zelí užívat pro vaření, nezapomeňte zamíchat kvalitní slaninu.