header

Zavináče ze sledě

Suroviny:   

  • 200 ml vody    
  • 300 ml octa    
  • 8 zrnek celého pepře  
  • 2 bobkové listy    
  • sůl    
  • cukr    
  • 8 sleďů    
  • 1 cibule    
  • 200 g kysaného zelí    
  • 1 malá červená paprika    
  • 2 kyselé okurky    
  • kopr

 Postup: Připravíme si nálev z vody a octa, přidáme celý pepř, bobkový list, lžičku soli a lžičku cukru. Nálev krátce povaříme a necháme vychladnout. Sledě omyjeme, očistíme, odřízneme hlavy a vykostíme. Vykoštěné půlky znovu opláchneme a osušíme ubrouskem. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, nakrájíme na plátky. Papriku a okurky nakrájíme na tenčí proužky nebo  hranolky. Sledě si položíme kůží dolů, posolíme, rozdělíme na ně kysané zelí, cibuli, papriku a okurky, svineme a spojíme párátkem. Zavináče naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem. Přidáme snítky kopru a necháme odležet v chladničce alespoň 7 dní.