Česnekové rychlokvašky
1,4 kg větších okurek nakládaček,
6 stroužků česneku,
5 malých feferonek,
5 větviček kopru, bobkové listy,
1 stonek celeru,
pár vinných nebo višňových listů. Okurky očistíme a spaříme vroucí, osolenou vodou (asi 1 minutu). Slijeme a ihned ochladíme studenou vodou. Do nakládací sklenice nebo kameňáku dáváme střídavě okurky, prokládáme česnekem, koprem, lístky celeru, feferonkami, bobkovým listem, višňovým listem. V 1/2 litru převařené vlažné vody rozmícháme 2,5 dkg soli a nalijeme na okurky tak, aby byly ponořeny. Zatížíme dobře omytým plochým kamenem. Přes láhev přehodíme čistou utěrku a necháme uležet v dobře větrané místnosti (20° C). Po 10 dnech můžete okurky konzumovat.