header

Domácí zavináče

10 filetů ze sledě naložených v oleji (dají se docela bez problémů sehnat, je samozřejmě i varianta hrát si se slanečky a jejich namáčením v mléku, ale slanečci jsou možná méně dostupní než plátky sledě), 10 kyselých houbiček (ideální jsou naložené lišky, ale i hřiby jsou fajn), 5 nakládaných okurky, 2 střední cibule, 2 lžičky hořčice (jde v tomto případě o semínka), 50 ml octa, 5 zrníček pepře, 5 zrníček nového koření, 4 bobkové listy, sůl, cukr

Filety ze sledě opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Poté všechny posypeme na hrubo nadrcenou hořčicí. Okurky nakrájíme podélně na čtvrtiny. Na každý plátek ryby položíme dva kousky okurky, plátek cibule rozkrojený na polovic a jednu kyselou houbičku. Rybu zavineme a spíchneme špejlí. Do menšího kameňáku dáme sklenici vody a ocet a vaříme ho s pepřem, bobkovými listy, novým kořením, cukrem a solí. Když nálev vychladne, nalijeme ho na zavináče, zaklopíme a odložíme uležet. Domácí zavináče je možné jíst (a už jsou dobré) druhého dne po výrobě, ale je lepší je nechat ještě den dva navíc, pokud má tedy někdo dostatek sebeovládání.