header

Mléčně kvašená červená řepa

70 g sůl

1 snítka  kopr

3 kg červená řepa

0,5 kg velká červená cibule

4 l   – keramická, kameninová, skleněná láhev nebo soudek

 Postup přípravy

 Nejprve oškrábeme červenou řepu škrabkou. Nastrouháme ji na struhadle na nudličky. Nakrájíme na nudličky cibuli, nejlépe taky červenou.

Vše postupně natlačíme do čtyřlitrové nádoby a prokládáme feferonkou. Kdo nemá rád ostré, nemusí dávat. Můžeme přidat kopr. Jemně prosypáváme solí. Stačí asi 60 – 70 g na 3 kila řepy. Po naplnění dolijeme vodou, zatížíme, sklenici přikryjeme těsnou pokličkou nebo látkou a necháme kvasit při pokojové teplotě asi 4 – 6 týdnů, stejně jako zelí. Potom přesuneme do chladnější místnosti.