header

Hlíva, Ryzce, Václavky, Holubinky kvašené

500g a více tvrdších mladších hub ( Hlíva ústřičná, rysce, Václavky, Lišky, ale dají se použít všechny mladé tvrdší plodnice hub

Koření : bobkový list, nové koření, pepř

Sůl : na 1 L vody 70-80 g soli

Recept na cca 2 L kameninovou nebo keramickou nádobu, nakládací sklenici

 

 Menší houby necháme v celku, větší překrojíme na polovinu neo i na čtvrtinu, potom je 5 minut povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme vychladnout
 Vychladlé houby naskládáme do kameňáků, do každého soudky  přidáme jeden bobkový list a několik kuliček nového koření a pepře, povrch posypeme lžící cukru
Houby zalijeme studeným solným roztokem, který připravíme svařením vody a soli v poměru 70-80 g soli na 1 l vody
Houby necháme v teplejší místnosti kvasit, později je umístíme do chladu.

Pro rychlou spotřebu, užíváme nádoby bez žlábků, při dlouhodobějším uskladnění, použijeme nádobu se žlábkem, který po vykvašení hub zalijeme vodou a nádobu uložíme do studené místnosti.