header

Mléčné kvašení hub

Potřebujeme k němu soudek, kameňák.. Postup: Očištěné houby nakrájíme na větší kusy a 5 – 8 minut vaříme v roztoku který tvoří 2 l vody, 2 lžíce octa a 1 lžička soli. Předvařené houby ochladíme studenou vodou a necháme okapat, po té je naklademe do soudku nebo kameňáku a zalijeme nálevem do kterého přimícháme lžíci zákvasu. Může to být jogurt nebo acidofilní mléko. Nálev si připravíme předem tak, že na 1 kg hub převaříme 1/2 l vody, 4 dkg soli a 1,5 dkg cukru. Zalité houby uzavřeme víkem s tzv. vodním uzávěrem. Ve sklenicích nám pod hladinou houby udržuje dřevěná pružina.. Houby necháme kvasit 2 – 3 týdny při teplotě 18 stupňů C. Odpařený nálev doplňujeme vychlazenou převařenou vodou. Při správném zakvašení nám houby vydrží nejméně 1/2 roku uskladněné v chladnějším místě.

K tomuto způsobu konzervace používáme libovolné druhy hub, zejména však ryzce, holubinky a lišky.. Kvašené houby používáme do polévek, omáček a sami o sobě jsou velmi chutné a tak se dají použít jako příloha k masům a různým jídlům.