Nakládané okurky kvašáky
Ingredience:
okurky
kopr
malé cukety
voda
sůl (100 g na 2,5 litru vody
Postup přípravy:
Okurky nejdříve dobře omyjeme, můžeme je nechat chvíli odmočit. Poté je podélně překrojíme napůl a můžeme je začít plnit do sklenic. Stejným způsobem si připravíme i malé cuketky a čerstvý kopr nasekáme na menší kousky. Jednotlivé
vrstvy kvašáku prokládáme vrstvou kopru a vrstvou nakrájených cuketek. Máme-li okurky naložené v nakládací sklenici, povaříme si v hrnci vodu s rozpuštenou solí. Sůl dáme ve výše uvedeném poměru, pokud dáme více, bude to ku prospěchu věci. Horkou vodou zalijeme okurky a počkáme přibližně tři čtvrtě hodiny a případně vodu dolijeme až po okraj sklenic. Sklenice s kvašáky uzavřeme víčky a uložíme na chladné místo. Kvašáky jsou dostatečně odleželé približně měsíc po naložení, ale měly by bez problémů vydržet i celý rok.