Domácí zavináče 2
Recept je složen celkem ze 3 láků.
1. lák
1/2 kg bílých ryb (cejni, plevelné rybky, cca 20cm), očistit, vykuchat a vykostit páteř, oprat ve vlažné vodě.1litr lázně – voda + 8% ocet v poměru 1:1. 4dkg soli. 3 dny nechat odležet, poté jemně vytahat ploutvičky.
2. lák
0,8l vody, 0,2l octa, 1dkg cukru, 4dkg soli Celý pepř, bobkový list (+ vlastní fantazie, např. nic nezkazí pár kuliček nového koření, špetka oregana a pod.). Lák nechat projít varem. Po scezení a vychladnutí ryby zalít a nechat louhovat 5-6 dnů. Ryby musí být pod hladinou láku.
3. lák
Pepř celý, Bobkový list, 1polévková lžíce soli, Nové koření, 1,5dcl octu, 2polévkové lžíce cukru, Hořčičné semínko, 8dcl vody. Směs vařit 10 – 15minut. Mezitím si přepravit sterilizovanou zeleninu, nakrájet cibuli a tuto směs zavinout do ryb. Po vychladnutí láku ryby zalít a uzavřít v kameninovém nebo porcelánovém hrnci. Nechat uležet minimálně 6 hodin.